TENS bij chronische pijn
(Chronische) pijn komt helaas veel voor. Uiteraard is het verhelpen van de oorzaak van de pijn de beste optie. Soms is de oorzaak echter niet vast te stellen, of de behandelend arts/specialist/therapeut heeft niet de mogelijkheid om de oorzaak aan te pakken. Dan is pijnbestrijding een logische keuze. Hierin zijn tal van therapiemogelijkheden, afgestemd op de specifieke situatie.
Sinds tientallen jaren is TENS een behandelmethode bij (chronische) pijn. TENS is de afkorting van Transcutane Elektro Neuro Stimulatie. Met een TENS-apparaat wordt op bepaalde plaatsen op de huid elektrische stroompjes toegediend (via zelfkleven huid-elektroden), waardoor o.a. pijn wordt verminderd. Door een TENS-behandeling kunnen lichaamseigen pijn onderdrukkende systemen in het centraal zenuwstelsel worden geactiveerd en pijngewaarwording geremd. TENS kan namelijk het lichaamseigen pijncontrolesysteem in de hersenen activeren waarbij lichaamseigen morfinen (de z.g. endorfinen) zich vormen. Het wordt voor zowel chronische als acute pijn ingezet, al is dat laatste in Nederland minder gebruikelijk.
Indicaties voor TENS
Alle vormen van (chronische) pijn, migraine, clusterhoofdpijn en polyneuropathie.
Contra-indicaties voor TENS
- patiënten met een elektronisch implantaat
- patiënten met ernstige hartritmestoornissen en ernstige cardiale bloedsomloop insufficiëntie
- zwangerschap
- patiënten met een afkeer van elektrische stroompjes
- patiënten met epilepsie
- tumoractiviteit in het gebied rondom en tussen de elektroden
- patiënten met huidaandoeningen op de plaats waar de elektroden aangebracht worden
Hoe kan ik TENS aanvragen?
Meestal wordt TENS in combinatie met andere therapieën toegepast. TENS therapie wordt gegeven met een apparaatje zo groot als een mobiele telefoon, waarop 1 of 2 kabeltjes aangesloten zijn, die weer verbonden zijn met zelfklevende huid-elektroden. Via deze elektroden worden pulserende stroompjes toegediend die kunnen zorgen voor pijndemping. Bijgevoegd bij het apparaat zijn de zelfklevende elektroden en instructiefolders.
Meestal is er een verwijzing voor deze therapievorm nodig. Voordat TENS definitief kan worden vergoed vanuit het basispakket, is een succesvolle proefperiode van twee weken nodig. Om onverwachte verrassingen te voorkomen is het raadzaam om even contact met uw eigen zorgverzekeraar op te nemen.
Belangrijk is ook de begeleiding en de uitleg van TENS door uw fysiotherapeut. Na instructie en samen oefenen kunt u het apparaat thuis zelf gaan gebruiken. Vaak is gebruik van het apparaat 2 of 3 maal per dag gedurende 30 minuten voldoende.
Voor vragen over TENS kunt u ons bellen (
0412 - 453608) of kunt u uw vraag stellen via ons
contactformulier.
Deel deze pagina met vrienden en collega's