Beweegprogramma Oncologie
Kanker is een veelvoorkomende ziekte. In Nederland neemt het aantal mensen bij wie deze diagnose wordt gesteld jaarlijks toe. Ook het aantal mensen die kanker hebben of hebben overleefd en moeten leren leven met de psychische, fysieke en sociale gevolgen hiervan, neemt steeds verder toe. Deze mensen hebben last van onder andere chronische vermoeidheid, verminderde spierkracht en conditie, verlaagde belastbaarheid. Deze klachten leiden tot een lagere kwaliteit van leven, verminderd functioneren op het gebied van activiteiten in het dagelijkse leven en een verminderde participatie op de arbeidsmarkt. Oncologische fysiotherapie kan een groot deel van de mensen gediagnosticeerd met kanker helpen om de gevolgen hiervan te boven te komen en om de kwaliteit van leven en deelname aan het arbeidsproces te verbeteren.
Het effect van bewegen
Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van bewegen op algemene en lichamelijke klachten van kankerpatiënten. Daaruit blijkt dat fysiotherapie en met name bewegen een positieve invloed hebben op kwaliteit van leven, pijn, vermoeidheid, herstel van belastbaarheid en terugkeer in het arbeidsproces.
We onderscheiden globaal vier stadia bij de behandeling van kanker. In ieder stadium gebeurt er iets anders en dat is van belang voor de doelen die de patiënt en de fysiotherapeut samen opstellen voor de behandeling.
De behandelfase
In deze fase is de diagnose gesteld en vinden de medische behandelingen plaats, zoals operatie, bestraling en/of chemotherapie. Dit kan allerlei ongemak met zich meebrengen. In deze fase is het belangrijk om toch actief te zijn en te gaan bewegen. Wij kunnen u daarover adviseren en in begeleiden.
Met name tijdens de behandeling met chemo is het zinvol om voldoende te bewegen. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen zich dan minder moe en dus fitter voelen. Ook emotioneel voelt men zich sterker.
2. De herstelfase
In deze fase knapt de patiënt op van de medische behandelingen en kan hij of zij zijn leven weer gaan oppakken. Gevolgen van de medische behandelingen kunnen dat echter in de weg staan. In dit stadium is het dus belangrijk dat er voorwaarden geschapen worden voor het hervatten van een zo normaal mogelijk leven. Wij kunnen in deze fase een beweegprogramma aanbieden om de conditie weer op te bouwen maar ook individuele fysiotherapeutische behandelingen om uw klachten te behandelen die verder herstel moeilijk maken. Dit kunnen bijvoorbeeld klachten met betrekking tot bewegen zijn maar ook kan het zo zijn dat er lymfeoedeem aanwezig is als gevolg van de ziekte of behandeling. In onze praktijk zijn meerdere gespecialiseerde lymfeoedeem fysiotherapeuten aanwezig.
Van veel medische behandelingen is bekend wat de effecten kunnen zijn op lange termijn. Deze lange termijn effecten kunnen soms jaren later pas optreden, als de behandelingen en de na controles allang voorbij zijn. Maar er komen steeds nieuwe behandelingen bij waarvan we de lange termijn effecten misschien nog niet kennen. Veel lange termijn effecten hebben hun uitwerking op het bewegingsapparaat en men komt ermee bij de fysiotherapeut terecht. Het is dus altijd belangrijk om te vertellen dat u ooit behandeld bent voor kanker als u jaren later met klachten naar de fysiotherapeut gaat.
3. Palliatieve fase
Maar soms loopt het anders en slaan de medische behandelingen niet goed aan, ontstaan er uitzaaiingen of een nieuwe vorm van kanker. De ziekte blijkt niet meer te genezen. Dit stadium kan soms heel lang duren. Belangrijkste is dan dat de kwaliteit van leven goed is. Daarvoor is een actieve levensstijl met veel lichaamsbeweging belangrijk. Ook in deze fase kan oncologische fysiotherapie u begeleiden en adviseren.
4. De terminale fase
In de terminale fase is het levenseinde in zicht. Klachten zoals pijn, moeheid en benauwdheid kunnen optreden Bij deze klachten kan er geholpen worden met bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen, begeleiden bij belasten, ademhalingsoefeningen.
Fysio Steins | Hoogstraat aangesloten bij het Onconet
Dit is een landelijk netwerk van fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in de behandeling van klachten die ontstaan tgv de behandeling van kanker. Deze klachten kunnen o.a. ontstaan door de ziekte zelf of door de ondergaande medische behandelingen zoals bestraling, chemo en/of door een operatie.
De klachten die kunnen optreden zijn:
- Beperkingen in het bewegingsapparaat door een operatie
- Chronische vermoeidheid
- Algehele spierkracht vermindering
- Conditievermindering
- Moeite met het oppakken van normale belasting en activiteiten omdat u onzeker bent en/of angstig bent over hoe de belasting op te voeren
- Lymfoedeem door vernietiging/beschadiging van het lymfatische stelsel *
- Huidveranderingen *
- Littekenweefsel *
- Spanningsklachten
- Verstoorde lichaamsbeleving
- pijnklachten
Deze problemen kunnen we, afhankelijk van de complexiteit van uw klachten, samen met u verbeteren tijdens het volgen van een oncologisch beweegprogramma in groepsverband of door individuele fysiotherapeutische behandeling.
* Als er sprake is van lymfeoedeem/ huidveranderingen/ littekenweefsel kan dit door onze oedeemtherapeuten behandeld worden. Meer informatie vindt u hierover onder Lymfedrainage en Oedeemtherapie.Oncologisch beweegprogramma
Verschillende ziekenfondsen vergoeden na een oncologische ziektegeschiedenis 1x in de 3 jaar een oncologisch beweegprogramma. (Dit kunt u terugvinden in uw polisvoorwaarden onder de aanvullende verzekeringen) Dit programma is vooral bedoelt voor mensen die niet voldoen aan de Nederlandse norm van gezond bewegen (NNGB = Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Om een goede gezondheid te behouden is het gewenst tenminste vijf dagen per week 30 minuten matig intensieve lichaamsbeweging te hebben.)
Individuele fysiotherapeutische behandeling
Deze vorm van behandelen is geschikt voor patiënten met meerdere of complexe problemen en patiënten die niet in een groep behandeld willen worden. Deze behandeling wordt gedeeltelijk vergoed vanuit de basisverzekering. Oncologische aandoeningen staan op de lijst 'chronische aandoeningen'. Bij deze aandoeningen wordt fysiotherapie vergoed vanaf de 21ste behandeling, mits een arts u verwijst. Met een aanvullende verzekering kunt u zich, geheel of gedeeltelijk, verzekeren voor de eerste 20 behandelingen. Kijkt u hiervoor uw polis na.
Belangrijke componenten van de behandeling zijn het
- verleggen van en/of leren omgaan met grenzen
- vergroten van het plezier in het bewegen
- ontwikkelen of herwinnen van een actieve levensstijl
- verbeteren van de voor het bewegen voorwaardelijke fysieke functies en anatomische eigenschappen
- scheppen van voorwaarden voor het zelfstandig vergroten/onderhouden van het gewenste niveau van fysiek functioneren
Indien u wilt deelnemen aan een beweegprogramma Oncologie of gebruik wilt maken van individuele behandelingen fysiotherapie heeft u een verwijzing nodig van uw arts. Neem voor vrijblijvende informatie of aanmelding
contact op met onze praktijk en vermeldt dat u voor oncologische behandeling komt.
Wilt u meer weten over het Oncologie Beweegprogramma?
De fysiotherapeuten van Fysio Steins | Hoogstraat informeren u graag. Bel ons geheel vrijblijvend
0412 - 453608 of gebruik ons
contactformulier.
Deel deze pagina met vrienden en collega's